Injectietarieven voor zonnepanelen in het zakelijk kader
Als bedrijfseigenaar met zonnepanelen is het essentieel om op de hoogte te zijn van de injectietarieven in de energiemarkt. Deze tarieven bepalen hoeveel je ontvangt voor de overtollige elektriciteit die je zonnepanelen produceren en terugleveren aan het stroomnet. Laten we eens dieper ingaan op dit onderwerp!
Wat is het injectietarief?
Het injectietarief (ook wel terugleververgoeding genoemd) is de financiële compensatie die je krijgt van je energieleverancier voor de elektriciteit die je zonnepanelen genereren, maar die je zelf niet direct kunt verbruiken. Wanneer je deze “extra” elektriciteit aan het stroomnet levert, betaalt je energieleverancier je hiervoor een tarief.
Veranderingen na het arrest van het Grondwettelijk Hof
Voorheen maakten prosumenten met zonnepanelen gebruik van het systeem van de terugdraaiende teller. Dit systeem is echter vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Nu ontvangen prosumenten mogelijk nog steeds een vergoeding voor hun overtollige stroomproductie, maar de toegekende bedragen variëren sterk.
Hoe vergelijk je injectietarieven?
- Het loont de moeite om verschillende energieleveranciers te vergelijken op basis van hun injectietarieven. Hierbij enkele stappen:
- Bereken je overtollige productie: Stel vast hoeveel elektriciteit je jaarlijks opwekt met je zonnepanelen en hoeveel daarvan je niet direct verbruikt.
- Raadpleeg het overzicht: Bekijk het maandelijkse overzicht van injectietarieven 2024. Dit overzicht bundelt de tarieven van verschillende energieleveranciers.
- Bepaal je vergoeding: Om te weten welke vergoeding je ontvangt, gebruik je de volgende berekening:
Vergoeding = (Overtollige productie in kWh) x (Injectietarief in cent per kWh)
Vergoeding per KVA
Naast het injectietarief wordt in sommige gevallen ook een vergoeding per KVA (kilovolt-ampère) gevraagd. KVA is een maat voor de totale elektrische belasting, inclusief zowel actieve als reactieve componenten. Het kan invloed hebben op de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet.
De impact van de vergoeding per KVA op je injectie hangt af van je totale elektriciteitsverbruik en de capaciteit van je zonnepaneleninstallatie. Als je veel elektriciteit opwekt en injecteert, kan een hogere KVA-vergoeding je kosten beïnvloeden. Het is belangrijk om dit aspect mee te nemen bij het vergelijken van energieleveranciers en het kiezen van het juiste contract.
Als zakelijke klant kun je bij Energie-Makelaars terecht om de juiste beslissing te maken over welke leverancier het beste bij jouw situatie past. Wij helpen je graag bij het vergelijken en kiezen van de meest geschikte optie.
Contacteer ons voor meer informatie!
Onze Support: Volledige ondersteuning van A tot Z
Onze Support: Volledige ondersteuning van A tot Z Als onafhankelijke Energie-Makelaar vormt onze Support-afdeling de ruggengraat van onze dienstverlening. Of het nu gaat om het
Injectietarieven voor zonnepanelen in het zakelijk kader
Injectietarieven voor zonnepanelen in het zakelijk kader Als bedrijfseigenaar met zonnepanelen is het essentieel om op de hoogte te zijn van de injectietarieven in de
Het optimaliseren van het gebruik van huishoudelijke apparaten
Het optimaliseren van het gebruik van huishoudelijke apparaten Als bedrijfseigenaar is het optimaliseren van uw energieverbruik niet alleen een kwestie van kostenbesparing, maar ook van